Rahmat's FotoPage

By: Rahmat Adnan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  >  >>]    [Archive]
Sunday, 19-Oct-2008 12:58 Email | Share | | Bookmark
Open House West Enders 2008

 
 
 
View all 40 photos...
Hi Jumpa lagi. kali ini dengar cter open house untuk big families west ender..setelah mendapat kata sepakat dari semua families yg tgal di west end dan suburbs yg lain..kami bersetuju untk menganjurkan Open house bersama pada 18. 10.08 di orleigh park..sepatutnya panggil open park tp name open house nie dah sinonim dengan budaya kita..jadi saya ttp panggil open house..
sambung cter..mcm biaselah kena rewanglah sebb menu utama kali nie kita masak nasi lemak dan rendang daging.. jadi lokasi rewang kali nie umah abg zaini..kami mula rewang tpt 4.30ptg dan sampai mlmlah..untk mengelakan kebosanan spt juga layan main ping pong...pada pkul 7.30 otai west end panggil semua wakil keluarga yg terlibat untk meeting kali terakhir...disebabkan ramai yg kan sambut hari raya nie untk kali terakhir di bumi brisbane..maka mmg plan open house kali nie mmg gempak n meriah..so setiap family telah dibahagikan tugas serta menu makanan yg kena bwk pada hari tersebut..

Seperti yg dirancang tpt pkul 11 pg dah ada tetamu yg hadir..mmg pada mula agak slowlah jgak..tp lepas jea solat zohor memg org dtg tak putus-putus...mmg seronok sebb dpt berkumpul skali n bersembang dgn rakan yg tgl jauh dari brisbane.. tpat pukl ptg hampir 99% makanan habis..alhamdulilah tak rugi masak byk2..

Oklah..nie gbr yg sempat ambik...


Saturday, 4-Oct-2008 01:32 Email | Share | | Bookmark
Aidilfitri di Brisbane

 
 
 
View all 32 photos...
Salam Semua, jumpa lagi kali nie dengan cerita hari raya aidilfitri di perantauan..memang sedih dan hiba lagi2 first time raya jauh dari keluarga serta rakan2 kampung sg pinang..mase dengar takbir raya via streaming memang syaduh gler..nasib baik subscribe TPG klau tak memang dengar takbir raya kat youtube jealah.. Selalunya klau kat M'sia mlm raya memang meriah sebb kami prepare feast foods untuk pagi raye tue..jadi disebabkan kat brisbane memang budaya mcm m'sia gak maka saya n isteri shopping 2 hari awal untuk penyedian raya di brisbane..kami decide nak masak lemang, nasi empet, masak lodeh, rendang ayam n daging dan kuih raya.. disebabkan takde pengalaman beraya jauh dari keluarga maka terpaksa import menu masakan dari mak melalui talipone..Alhamdulilah semua lauk menjadi dan takde yang tak sedap ..bagi sayalah...
Kami tidor agak lewat gak sebb nak siapkan lauk pauk serta saya kena siapkan assginment yang duenye next week...mcm biasalah lepas siap semua pasang lagu raya n gosok baju melayu n sampin untuk sebahyg raya esok..mmg sebijik mcm raya kat kampung..tepat jam 8 pg..aku pun siap2 nak g sebahyg raya n dengan muka selamba siap dress up the sampin lagi..mamat ausie comfirm pelik tengok m'sian guna mini skirt
kat luar..tapi dengan semangat nak raya punya pasal..aku tak peduli dah..sampai2 masjid alahmdulilah semua rakan2 m'sia juga dress up mcm aku gak..memang tak malulah.khutbah sama mcm kat m'sia cuma tak paham sikit sebb introduction imam guna bahasa arablah..
Mendengar cerita2 dari rakan2 kat sini mcm mail, zaini, abg kamal, n lain..dorang selalu mentioned raya kat brisbane jauh lebih meriah dari kat m'sia lagi2 hari raya pertama sbb itinerary aktiviti penuh dari pagi lpas solat raye sampai tgh malam..disebbkan takde pengalaman maka aku mmg nak tgk betul ke happening mcm raya kat m'sia. sebb aku kat m'sia mmg happening gler...ambik jea anak n bini aku kat umah rumah lepas solat raye..rumah pertama yang kami kunjungi ialah rumah Abg Zaini n Kak naim..rumah depa nie selalu jea akan jadi pit stop yang pertama selepas solat raya. sebb rumah depa belakang masjid jea n depa nie kira senior jugaklah kat west end sebb dah 3 thn tinggal kat sini...bila kami sampai jea memg betul..sebb mmg dah ramai dah pengujung dtg rumah dorang nie..dengan lagu raya n lauk traditional membuat aku lupa seketika rindu di kampung..mmg happening raya kat sini sbb kami berjaya raya sebanyak 11 rumah pada hari tersebut..sampai perut nie dah buncit mcm orng mengandung 4 bulan dah..ingat just one day jea celebrate raya rupenya sampai ke hari nie masih lagi terima jemputan open house..mmg enjoy n happy sgt2..terlupa kjap rindu nak balik raya kat kampung.
Kami juga berasa syukur pengalaman yang kami terima dalam membentuk kehidupan yang baru sebagai suami isteri tidaklah terlalu mencabar dan berliku.. dengan sokongan dan bantuan rakan2 di west end dan suburbs yang lain sememangnya antara tulang belakang kami masih bersemangat meneruskan dugaan dan cobaan di bumi queenlans nie. Khususnya pada Abd kamal n kak zalifah, Azrai, Khairul, mail n aby, asyrif, abg zaini n kak naim, fakry dan abg azizul antara rakan2 byk membantu kami dari hari pertama hinggalah ke hari nie sepanjang berada di bumi brisbane..memang sedih bila hampir semua kan pulang ke M'sia pada hujung thn nie dan pertengahan tahu depan..terasa sunyi sesangat bila semuanya dah takde nanti..

Di kesempatan ini juga saya rahmat, isteri saya asma serta putera sulung kami ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDIILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN kepada semuanya yang mengenali kami khususnya bonda dan ayahanda di sg pinang klang dan sg petani yang teramat kami rindui serta juga along, angah, kak fariza, mikael, uda, kakhwy, intan, adek dan sanak saundara yang dikenali.

Nie gbr yang dapat kami capture masih raya pertama


Monday, 29-Sep-2008 16:50 Email | Share | | Bookmark
Dodol Brisbane

 
 
 
View all 18 photos...
Salam Semua,

Berjumpa lagi walaupun dah sebulan tak upload gbr kat sini..tp hati tetap pikirkan gbr ape yang paling sesuai nak masukan kali nie..alhamdulilah selepas pkir punya pkir...hari nie kami warga west enders berjaya memasakan dodol made in AUSTRALIA..aaaa..bunyi pelikan tp nie benar2 berlaku...bayangkan kat bumi Australia kami berjaya masak dodol..sedangkan kat m'sia pun byk beli kat pasar jea..mmg satu pengalaman yg tak dpt dilupakan..mmg pkir2 balik mcm tak percaya tp kami berjaya masak 10 kg dodol. ..tp nie semua atas pengalamn otai west end Abg Kmal yg hmpir 4thn tinggal disini..
Dia nnie mmg otai memasak..jd dia selalu jea buat dodol nnie setiap raya..jadi untuk penyedian..mmg takde problem cume problemnye sape yg sanggup nak mengodek dodol sampai 4-5jam....Disebabkan semua geng bersetuju nak masak..maka masalah pun selesai jd pd hari isnin malam adalah tarikh ditetapkan pd semua west ender untuk rewang bersama.. mengikut cerita pengalaman g lepas dari otai2(azrai, zaini, mail n abg kamal) ramai yrg menyerah klh lepas pukul 12 mlm..tp alhamdulilah berkat kesabaran dan kerjasama kami bertahan sehingga pukul 2 untuk masak sepenuhnya....
semua peserta telah diberikan maklumat terperinci untuk memudahkan perjalanan memasak dodol ini...otai macm biasa akan lead kami ..setiap diantara kami akan bergilir2 menyedok dodol nie sampai masak. disebabkan rama peserta yang terlibat maka proses memasak tidak meng hadapi masalah yg besar..
Bagi kami bukan disebabkan nak makan dodol tapi kami merindukan suasana hari raya walaupun berjauhan dari kampung..memang satu pengalaman yang tak dpt dilupakan..dan mungkin juga ini buat kali terakhir bersama2 sahabat di west end menyambut hari raya di brisbane sebb hampir separuhnye yang tinggal di west end akan tamat pengajian untuk pulang ke malaysia thn depan. tinggal aku jealah..mmg bosan gler nanti..



Sunday, 31-Aug-2008 12:23 Email | Share | | Bookmark
Waris 31 ogos 2008

 
 
 
View all 18 photos...
Alhamdulilah, akhirnya hari yang ditunggu sudah pun menjelma..sekian lama aku menunggu dari bulan 11 thn lepas hingga hari ini, nak tgk rupa waris aku yang pertama. Putera yang kami tunggu selama ini, tak sangka lahir pada 31.Ogos iaitu bulan kemerdekaan kita yang ke51. Sapa tak seronok anak yg pertama lahir pada hari bersejarah kita....Allah je tahu betapa seronoknya menunggu saat ni..

Pengalaman yang tak dpt dilupakan bila, isteri dah dekat dengan hari nak beranak...aku orang yang paling penatlh..sbb..nak kena bagi semangat setiap kali bini rasa contraction kat perut..byangkanlah setiap 5min..bini aku akan mengerang kesakitan baby contraction..dahlah takde pengalaman..apa yang boleh buat duduk sebelah bini..selawat byk2 n ururt dia..

Tapi yang paling thrill nye duduk kat dalam Labour roomlah..selalunya kat M'sia orang yang nak bersalin je yang boleh masuk tp kat Australia..suami yang kena bantu midwife sambut baby..ingat senanglah tnggu dan sambut..rupa2nya memang susah gler n rase insaf jugaklah duduk dekat 12 jam kat labour room tue..kami sampai kol12 tgh malam sampai 12 tgh hari..fuhh...bini aku mengerang kesakitan dari pukul 12 sampailah kol 5.15 pagi..5jam aku tgk muka bini aku menahan sakit..bayangkan setiap contraction 2min dan berselang 4 minit sekali selama 5 jam..nasib baik dpt midwife yang baik dan lembut..midwife ni dari england bukan ausie..kalau ausie dia kasar sikit.. dia pun tengok bini aku dah teruk sgt and dia pun advices and offer guna pain relief tapi wife aku memang tak suka ubat jadi memang tak boleh buat apelah..yang boleh aku buat..bagi semangat dan selawat byk2..

Tepat pukul 5pagi midwife dah ready nak buat final examination kat cervix n jika still tak bukak sampai 10 cm so bini aku kena tunggu lagilah..Alhamdulilah..bila check jea..cervix dah bukak 9 lebih cm..n tiba2 bini aku nak rasa terberanak masa 2..kelam kabut rasenye so midwife advices aku surh reassurance dia n surh dia ikut instruction dia..dengan kuasa Allah s.w.t hanya 5 kali push jea ..putera kami Rofiq Rayyan selamat dilahirkan dan aku tegok sendiri mcm mana dia keluar dari rahim isteri aku..memang rasa insaf dan kesian kat isteri aku..rasa mcm tak nak anak dah..sebab tak tahan tgk bini aku tahan sakit ni.. Midwife balut dan bersihkan baby lepas aku pun bang kat telinga dia....

So pada mereka yang nak jd bapak..welcome to the club..dan pada mereka yang plan nak jadi Bapak ..jangan tunggu lagi..



Monday, 18-Aug-2008 14:01 Email | Share | | Bookmark
BBQ di Umah

 
 
 
View all 14 photos...
Hari rabu lepas, abg kamal jiran depan umah aku dan otai yang paling lama di West end ada buat makan-makan sikit untuk jentera rewang yang kerja kuat masa majlis PPMQ bulan lepas. Abg kamal ni memang handal memasak walaupun dia tak penah masak masa bujang-bujang dulu tapi bila duduk kat bumi brisbane tiba-tiba transform jadi otai memasak. Tu yang setiap kali event PPMQ mesti otai kita ni yang masak tapi takpelah sebab abg kamal ni masak sedap.
Disebabkan tak ramai yang dijemput jadi tempat BBQ kat tepi umah jea..memang best sebab hari tu public holiday memang bersantai sambil makan ayam bakar. Tak tahulah lepas ni memang akan bosan gler sebab otai dah nak balik m'sia. tinggal kami jealah..


[<<  <  [1]  2  3  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net